Har du funnet en katt?


Vi får daglige henvendelser om katter som er funnet eller som har gått seg vill,og ikke finner veien hjem. Hva gjør du da?

1. Sjekk om katten har halsbånd. Har halsbåndet adresse – sjekk om katten bor i nabolaget eller trenger hjelp til å finne hjem igjen. Ring eier.

2. Se om katten er øremerket. Det vil da være noen grønne tall i kattens venstre øre. Kan være vanskelig å se. Er katten øremerket; les av nummeret og gå inn på dyrebeskyttelsen.no og skriv inn nummeret i det gamle 5-sifrede tall-registeret. – ring eier. (Be eier sette på halsbånd i tillegg til øremerking slik at det blir enda enklere om katten roter seg vekk en annen gang)

Nå har mange veterinærer gått over til å kun chip-merke kattene. Dette er ikke synlig, så katten må scannes av veterinær / evt. politi / enkelte dyrevern-organisasjoner.
Katten kan da ha fått tatovert inn bokstavene "ID" i øret, (eller et annet tegn) men mange katter er chip-merket uten å ha fått øre-tatovering.

3. Hvis katten til stadighet dukker opp, og du mistenker at den ikke har noe hjem, kan du merke den med halsbånd e.l. med beskjed om å be evt. eier ringe deg.

4. Er katten uten øremerking eller halsbånd – ta katten i hus. La den bo inne hos dere mens dere leter etter eier. Da er den trygg for farer. En katt blir ikke mindre hjemløs eller sulten av å bare fortsette å være ute! Men den blir derimot redd, kald, sulten og syk. Du har en plikt til å hjelpe dyr i nød – og en katt i en slik situasjon er i nød.

5. Ta bilde av katten og heng opp plakater på alle POSTKASSESTATIVENE i minst 1 km omkrets. Til postkassen er det eneste stedet de aller fleste oppsøker sånn passe jevnlig. Katten har mest sannsynlig et godt hjem som den har tuslet seg vekk fra – og en eier som savner katten. Det er viktig å reagere raskt, og det er ikke sikkert du ser etterlysningene som eier evt. har lagt ut.

6. Sett inn annonse i lokalavisen. I Bergen kan du også sende inn en annonse til SUMMETONEN i BA og be de etterlyse eier. Send bilde og info om katten på mail og facebook til alle du kjenner i området og be de sende videre i håp om å nå eier eller noen som gjenkjenner katten. Sett også inn annonse på de forskjellige nettsidene som har sider for funnet/savnet. Den mest brukte nettsiden er dyrebar.no, men nederst på siden vises det også flere forksjellige nettsider.

7. Hvis ikke eier melder seg; kan du tenke deg å gi den et hjem? Da må du holde den inne i 6 uker slik at den føler at den bor hos deg nå. Sett på klipshalsbånd med adresse og telefon. Øremerk og kastrer/steriliser katten.

8. Hvis du ikke har anledning til å beholde katten, ta kontakt med oss. Vi har alltid et ønske om å hjelpe katten, men vår kapasitet tilsier at vi er avhengig av at du har gjort alt du kan for å finne kattens eier. Vi kommer til å be deg om å være fosterhjem for katten mens vi leter etter et hjem. En hjemløs katt har det vondt. Det er hjertesløst å ignorere en katt som går ute alene – tydelig hjemløs. Huskatten er importert fra Egypt, og skapt for et liv i et varmt og tørt klima. Huskattens pels er ikke vannavstøtende – så en våt katt fryser. Folk sier at katten klarer seg –den har jo både tykk pels og er jo i familie med gaupa. Vel; puddelen har også tykk pels og er i nær familie med ulven – tror du den ville klart seg som hjemløs???

Har du mistet en katt?


Husk at det er mange medier å bruke når man savner en katt. Annonser i så mange kanaler som mulig for å nå den som evt. har funnet / ser din katt!
Få frem det den har av kjennetegn. Bilde er som oftest helt avgjørende å ta med i annonsene.
Vær ekstra oppvakt hvis det er ferietid, i tilfelle katten kan være innestengt i garasje e.l.


Har du mistet katten din, er det flere nettsider du kan gå inn å se etter den på. Om du ikke finner pusen din, kan du legge inn bilde og tekst og håpe noen som har sett pusen din, ser annonsen. Det er også lurt å kontakte dyrevernsorginasjoner og veterinærer.

LINKER:Dyrebar er den mest brukte siden for å se etter katter som er savnet/funnet.
Den er landsdekkende, og du kan få opp ditt fylke.
Hvis du skal registrere en katt på siden, pass på at du får lagt inn riktig adresse på hvor katten er savnet / funnet, slik at den kommer frem når man søker på ditt fylke!

dyrebar.no       

På Dyrebar er det også veldig enkelt å skrive ut etterlysnings-plakat på katten du har registrert der!Samle-side for katter som er savnet og funnet i Bergensområdet, sortert etter sted:

finnkatten.net       

Denne siden blir manuelt oppdatert.


Hus til Pus på Facebook